Hammerfest – en uventet morsom og spennende by


Fargerike Hammerfest i Finnmark regner seg som verdens nordligste by. Med det i tankene, samt kunnskap om at kommunevåpenet er en isbjørn, er det nok mange som forbinder Hammerfest med bitende kulde, mørketid og ikke særlig mye mer enn det. Dette er imidlertid litt uheldig, for Hammerfest er så mye mer enn det. Byen har ti tusen innbyggere, som er veldig glad i hjembyen sin, og det er mange grunner til at de er det.

hammerfest_226794316

Det stemmer jo at Hammerfest er innhyllet i mørke fra 22. november til 20. januar, men så lyser også solen døgnet rundt fra 16. mai til 29. juli. Dette er en magisk opplevelse! Når mørket senker seg kan innbyggerne i Hammerfest dessuten glede seg over fantastisk vakre Aurora Borealis. Det spektakulære nordlyset slynger seg ofte over Hammerfesthimmelen. Hammerfest er også den eldste byen i Nord-Norge, og denne merkverdige mikropolen ligger på øya Kvaløya. Den barske naturen rundt Hammerfest er vel verdt et besøk i seg selv, men byen byr på overraskende mengder morsomme og uventede historier og steder. Her lister vi opp ti av dem.

En ikke ukjent turistattraksjon, men Isbjørnklubben er et svært morsomt element likevel. Her kan du få tak i den verdenskjente isbjørnnålen, som er et bevis på at du har besøkt Hammerfest, verdens nordligste by. Du kan bare bli medlem i Isbjørnklubben dersom du selv besøker Hammerfest. For kun et par hundrelapper får du både nålen, et klistremerke, et eget diplom og en brosjyre fra klubben. Museet inneholder en flott samling med vekt på fangst og fiske i arktiske strøk.

Denne kirken fra 1958 er verdens nordligste katolske kirke. Du visste kanskje ikke at tyske frivillige bygget denne kirken?

I Hammerfest kan du også besøke stedet som ble brukt for å regne ut hvor stor kloden er. Oppmålingene til Friedrich Georg Wilhelm von Struves ble avsluttet i 1852. Kanskje en litt sær ting, men spesielt nok til at den står på verdensarvslisten til UNESCO. Meridianstøtten ble reist i 1854 i bydelen Fuglenes.

En historie fra Hammerfest går ut på at en mann ved navn Nillaas ble vitne til en veldig spesiell omgang med poker. En av deltagerne ved pokerbordet viste seg å ha hestefot! Kanskje var det djevelen selv? Heldigvis endte historien godt og ingen kom til skade. Det vites ikke hvilken type poker de underlige mennene spilte, men de spilte vel sannsynligvis den populære pokervarianten Texas Hold’em. Nå er det jo endelig lovlig å spille poker i Norge, men kun med nære venner og bekjente, så det skulle jo være en beskyttelse mot å møte slike motspillere. Kanskje burde man likevel være forsiktig med poker i mørketida?

Denne stien med det morsomme navnet fører deg opp til utsiktspunktet Salen, med en flott utsikt over Hammerfest. Det er litt bratt, men blir man sliten står det benker plassert langs hele stien. En nydelig og kort tur, men merk at den ikke bør brukes når det er mye snø.

I Mikkelgammen i Hammerfest kan du få noe så fascinerende som en ekte samisk opplevelse. Her finner du både reinsdyr, joik og nydelig tradisjonell mat.

Denne lille fiskebygda ligger kun 10 kilometer fra byen og her får du en morsom, ekte tørrfiskopplevelse! Strendene her er også svært vakre og vel verdt besøket.

Denne noe spesielle kirken ble bygget i 1961. Du visste kanskje ikke at den har et spesielt flammende glassmaleri? Dette alene gjør at den bør besøkes.

Et trist kapittel i Hammerfests historie er den totale ødeleggelsen byen ble utsatt for etter andre verdenskrig. På grunn av dette har Hammerfest ingen eldre bygninger enn gravkapellet fra 1939. Mer om dette kan man lære og oppleve på Gjenreisningsmuseet.

Dette er et forsvarsverk som ble bygget så langt tilbake som 1810, under Napoleons-krigene.