Hammerfest flyplass


Hammerfest lufthavn ligger rundt 3 km fra sentrum. Flyplassen er eid av Avinor som også står for driften. Rullebanen er 880 meter lang og er den nest største kortbanelufthavnen i Norge. Hammerfest fikk sjøflyforbindelse allerede i 1935, men denne ble stanset under andre verdenskrig. Sjøflyene fløy til byen igjen i årene 1945 til 1963.

025_hanimaadhoo-airport_haptic_visual-01-lli

Dagens flyplass

Hammerfest lufthavn åpnet i 1974 og er en av fem flyplasser i Finnmark fylke. De fleste ruteflyene som besøker flyplassen er Dash 8-100 fra selskapet Widerøe. Fra flyplassens helikopterterminal blir arbeidere fraktet til og fra oljeinstallasjoner. Hammerfest lufthavn har den strengeste vindbegrensningen i Norge noe som betyr at flyplassen kan bli stengt når vinden er sterk. Det er planer om å bygge en ny flyplass sør for byen.

Flyplassens kapasitet og fasiliteter

Terminalen kan ta imot 250 passasjerer i timen. De to rullebanene er henholdsvis 890 og 866 meter lange. Fem fly kan være oppstilt på flyplassen samtidig. I tillegg er det plass til to helikoptre. Med bil er det bare 6-7 minutter fra flyplassen til sentrum. Det er parkeringsplasser på flyplassen samt drosjeholdeplass og bilutleie. Flyplassen har 45 ansatte. Det er direkteruter til 11 flyplasser med blant annet 11 daglige avganger til Tromsø.