HAMMERFESTS HISTORIE


De fleste vet at Hammerfest er en av verdens nordligste byer, men kanskje du ikke vet så mye om byens historie. Byen ligger på 70,7 grader nord, men til tross for dette har den en isfri havn hele året. Vardø og Hammerfest er de to eldste byene i Nord-Norge. Byens navn betyr ankerplass; en berghammer der man kan feste båten.

2500x1250_hammerfest_winter_by_oerjan_bertelsen

Tidlig historie

Det har bodd folk i området rundt Hammerfest siden steinalderen. Den første kirken ble åpnet i 1684 og den gangen bodde det omtrent 60 personer i byen. Innbyggerne drev med fiske og fangst, men mistet handelsretten i 1764. Da begynte byen å handle med Russland. Hammerfest fikk kjøpstadsrettigheter i 1789 og i 1792 fikk byen også sin første lege. Under Napoleons-krigen var byen et mål for blokader og fikk egne kanoner.

Nyere historie

Finnmark ble sterkt rammet av andre verdenskrig. Tyskerne brukte Hammerfest som en base, og installerte tre kystbatterier i området. Tyskerne hadde også en ubåtbase i byen. I 1944 ble innbyggerne evakuert med tvang, og byen ble ødelagt av tyskerne.

Det moderne Hammerfest

I dag er Hammerfest en moderne by med omtrent 7830 innbyggere (2013). Byen har blant annet Nord-Norges største industriutbygging på Melkøya og den er på UNESCOs verdensarvliste.